Even een klein lesje topografie, voor diegenen die hebben zitten slapen tijdens aardrijkskunde of alle daar opgedane kennis allang kwijt zijn: Polen, waar ligt dat eigenlijk? (Ga je schamen als je het niet weet en kijk dan gauw op de kaart hieronder).

poleneuropa

Polen wordt omringd door Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Litouwen, Wit-Rusland en de Oekraïne. De Polen hebben dus behoorlijk wat buren, en, voor de cijferfreaks: het heeft een oppervlakte van ruim 300.000 en telt zo’n 38 miljoen inwoners. Tot zover de droge feitjes. Veel Nederlanders weten dat er regelmatig Polen naar ons landje komen om in de bouw te werken, of als klusjesman. Maar verder dan dat reikt onze kennis vaak niet. Dus: wat is Polen eigenlijk voor land?

De Slavische stam der Polanen (je mag zelf raden waar de naam “Polen” van is afgeleid) vestigden zich in 966 aan de oevers van de Warta (je weet wel, die lange rivier).  Polen bestaat dus sinds die tijd als apart land en aparte culturele identiteit. Dat is dus alweer een hele tijd! Polen heeft tijdens de Eerste- en Tweede Wereldoorlog vele verwoestingen doorstaan en tijdens die momenten zijn ook de landsgrenzen veranderd. Sinds 2004 is Polen lid van de Europese Unie.

In Polen vind je een zeer afwisselende natuur. In het noorden zijn er met name meren, stranden, eilanden, heuvels en bossen. In het middengebied vind je veelal akkers, weilanden en bossen. In het zuiden zijn er veel bergen, dalen en rotsgebieden. De natuur is dus prachtig en Polen telt 23 nationale parken. Qua klimaat kent Polen koude winters en warme zomers. Er valt zeer weinig neerslag. Kenmerkend voor het weerbeeld in Polen is dat dit in korte tijd sterk kan wisselen: zit je de dag ervoor nog lekker buiten op een terrasje, mag je dag erna je dikke jas uit de kast halen. Nooit saai, dus!

(een indruk van Polen)

Polen kent vele bezienswaardigheden. Één van de meest bekende is de vroegere hoofdstad Kraków. Het oude centrum staat op de Werelderfgoedlijst en de stad kwam als een van de weinige Poolse steden ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog. Kraków kent dan ook vele historische monumenten. Een ander vaak bezochte plek is Auschwitz; hier kan je met eigen ogen de tragische geschiedenis van de Joden onder het naziregime bekijken. Warschau is de hoofdstad van Polen (maar dat wist je natuurlijk al). Deze stad wordt vaak bezocht en heeft veel te bieden. Hier kan je onder andere het oude centrum, het paleis of de stadstuinen bezoeken. In het Tatagebergte, in het zuiden van Polen, kan je heerlijk wandelen of skiën. Ook de steden Torun (de geboortestad van Copernicus), Gdansk, Gdynia en Sopot (alle drie aan de noordkust gelegen) mag je eigenlijk niet missen. Of wat dacht je van de vele musea in Poznan of de houten kerk in Swidnica?

Polen heeft dus meer dan genoeg te bieden. Het is een land met een rijke geschiedenis, gevarieerde natuur, boeiende architectuur en een afwisselend klimaat. Wij zouden zeggen: neem er eens een  kijkje! Zo ver weg is het nu ook weer niet.

 
 
 
Privacy Policy